Ingrediënten
-
Voor de broodjes
-
500 gram Patentbloem
-
9 gram Gist
-
1 eetlepel Suiker
-
300 ml Melklauwwarm
-
De vulling
-
500 gram Gehakt
-
40 gram KruidenmixIn dit geval de Tex Mex kruidenmix
-
2 stuks Ui
-
2 teentjes Knoflookof 1 grote
-
Materiaal / apparatuur
-
Bakpapier
-
StoompanOf gebruik een pan met zachtjes kokend water en daarboven een vergiet
Instructies
Broodjes bapao. Je hebt ze ongetwijfeld wel eens uit de supermarkt meegenomen, maar je kunt ze ook eenvoudig zelf maken. Het is niet moeilijk, maar vereist wel even tijd. De vulling kun je zelf bepalen: gehakt met een uitje en wat kruiden, of misschien wil je ze vullen met stukjes kip en een sausje. In dit geval maak ik de vulling van gehakt, ui, Tex Mex gehakt mix van Van Beekum Specerijen en om het geheel wat smeuïg te maken, mix ik de gehaktmix met wat (dikkere) pindasaus.
Mocht je een aantal broodjes overhouden, dan kun je deze invriezen. Verpak ze bijv. per 2 in een boterhamzakje en knoop deze dicht. Wanneer je ze wilt eten, haal je ze uit de vriezer en leg je ze 4 tot 5 minuten in de magnetron (900 watt).
Handig voor in de keuken.
Stappen
1
Klaar
|
Doe de patentbloem, gist en suiker in een ruime kom. Roer dit door elkaar en voeg dan de melk toe. Kneed dit goed door. Als het deeg nattig blijft, blijf dan doorkneden totdat je een mooi soepel deeg hebt. Dit kan zo'n 10 minuten duren. Natuurlijk kun je ook een keukenmachine met deeghaak gebruiken; laat deze dan op een zachte stand het deeg mixen. Laat het deeg nu afgedekt 30 tot 45 minuten rijzen. |
2
Klaar
|
Neem het deeg en verdeel dit in ongeveer 10 tot 12 bolletjes. Elk bolletje weegt ongeveer 65 a 75 gram. Leg de bolletjes op een bakblik, dek af met bijv. een theedoek, en laat nog 45 minuten rijzen. |
3
Klaar
|
Terwijl de bolletjes rijzen, begin je vast met het gehaktmengsel. Verhit wat olie in een pan en voeg het gehakt met de kruidenmix toe. Rul het gehakt, snipper de ui en voeg deze toe. |
4
Klaar
|
Vullen van een broodje; methode 1 |
5
Klaar
|
Vullen van een broodje; methode 2 |
6
Klaar
|
Vul de stoompan met water en zet het apparaat aan. Leg een stukje bakpapier op de plaat waar je de broodjes op legt. Vul de stoompan met 3 tot 4 broodjes - afhankelijk hoe groot je stoompan is en stoom de broodjes. Mocht je geen stoompan hebben, breng dan een pan water aan de kook en plaats hier een vergiet op. Leg in het vergiet een stuk bakpapier en leg er een aantal broodjes in. Stoom de broodjes 15 minuten. |