Weber SmokeFire review (deel 1)
Wie kent ze niet? Barbecues van Weber. In verschillende vormen en maten en als brandstof heb je de keuze uit gas, elektrisch of houtskool/briketten waarop je zo heerlijk kunt barbecuen. Maar sinds enkele dagen is in Nederland een nieuwe barbecue van Weber te verkrijgen: de SmokeFire. Een zogenaamde pellet barbecue: een op hout gestookte (pellets) barbecue en dat geeft een heerlijke snaak aan je eten.
Weber’s eerste pellet barbecue is niet geheel zonder slag of stoot. Bij de release in Amerika, enkele weken geleden, kwamen een aantal problemen naar voren. Zo zouden de pellets niet goed aangevoerd worden en zou er zo nu en dan sprake zijn van zogenaamde grease fires. Dit zorgde ervoor dat de release in Nederland met een aantal weken werd uitgesteld. Maar eindelijk is die dan aangekomen! Vandaag werd mijn Weber SmokeFire EX6 afgeleverd.
Varianten
De SmokeFire komt in 2 verschillende varianten: EX4 en EX6. Het enige verschil tussen deze 2 is het formaat. De EX4 is met een breedte van 109 cm al aan de ruime kant, maar de EX6 is maar liefst 140 cm (!). Dat is serieus breed. Een overzicht van de formaten:
SmokeFire EX4 | SmokeFire EX6 | |
Afmetingen (deksel open) (HxBxD) |
157 cm x 109 cm x 84 cm | 157 cm x 140 cm x 84 cm |
Afmetingen (deksel dicht) (HxBxD) |
119 cm x 109 cm x 84 cm | 119 cm x 140 cm x 84 cm |
Afmeting rooster onderin | 46 cm x 61 cm (2806 cm2) | 46 cm x 91 cm (4186 cm2) |
Afmeting rooster bovenin | 25 cm x 61 cm (1525 cm2) | 25 cm x 91 cm (2275 cm2) |
Totaal grilloppervlak | 4270 cm2 | 6370 cm2 |
Beide SmokeFire’s staan op wielen (waarvan 2 zwenkwielen), de bekende weber flavorizer bars, roestvrijstalen gourmet BBQ roosters, een vet- en aslade voor makkelijk schoonmaken, een ruimte zijtafel met daarbij 2 gereedschapshaken en een pellet reservoir van zo’n 10 KG. De deksel en kuip met porselein geëmailleerd. Beide SmokeFire’s werken met een temperatuurbereik van 95 tot 315 graden Celsius.
Eerste indruk
De SmokeFire voelt solide aan: goede bouwkwaliteit en mooie materialen. De EX6 rolt soepel over mijn tegels en dat is prettig. Ik heb eerder, eerlijk is eerlijk: goedkopere, barbecues op wielen gehad en dat rammelde behoorlijk. Voor mij een bevestiging dat, hoewel een klein puntje, het inderdaad degelijke kwaliteit is. Ook het openen van de deksel gaat goed: het gaat niet erg zwaar maar je hebt het wel het gevoel dat je iets in je hand hebt.
Voordat je er een gerecht op kunt bereiden, moet de SmokeFire 30 tot 40 minuten op volle krachten inbranden. Omdat er niks op het rooster ligt, zie je de vlammen bulderen. En je hoort ze! Dat is kicken. En op een temperatuur van 315 graden blijven de handvaten op de deksel en zijkant koel. Die kun je dus zonder problemen vastpakken, maar let op: de deksel is (natuurlijk) wel goed heet.
Zolang je de deksel dicht hebt, valt het (mij) reuze mee met de hoeveelheid rook die op je af komt als je voor de barbecue staat. Het meeste wordt via de openingen aan de achterzijde afgevoerd.
Eerste gerecht
Mijn eerste gerecht op de SmokeFire EX6 was gewoon een simpele hamburger. Hoewel de hamburger erg lekker was, merkte ik niet heel veel verschil tussen een hamburger bereidt op een houtskool barbecue of mijn gasbarbecue. En dat is op zich niet gek. De hamburger ligt niet zo lang op de barbecue waardoor deze weinig kans heeft om de rook in zich op te nemen en die lekkere rooksmaak te maken. Wel zaten er al een aantal mooie grill marks op de hamburger en dat is gewoon tof om te zien!
De komende dagen staan er o.a. een aantal rib-eye’s op de planning om die hoge temperatuur op de proef te stellen. De resultaten daarvan, maar ook van de Zeeuws spek, komen binnenkort in deel 2 van de review.
Eerste minpunten
Hoewel ik nog niet veel gebruik heb gemaakt van de SmokeFire EX6, ben ik al erg enthousiast. Er zijn tot nu toe 2 kleine punten die mij (negatief) opvallen:
- Er zit een paar centimeter speling tussen het rooster en de zijkant van de barbecue. Hierdoor kunnen de roosters heen en weer schuiven. Is een klein dingetje maar had voorkomen kunnen worden naar mijn idee
- Via de Weber Connect app kun je de gewenste temperatuur instellen voor je probes/vleessensor. De temperatuur die je instelt zou in graden Celsius moeten zijn. Maar als je bijv. 65 graden instelt, wordt dit onderhuids opgeslagen als 65 graden Fahrenheit, oftewel: 18 graden Celsius. Dan is je hamburger echt nog niet klaar ;-).
Media
Een geschreven review is leuk. Nog leuker zijn foto’s en filmpjes, vind ik.
https://www.youtube.com/watch?v=HCbMArT_-4Q
https://www.youtube.com/watch?v=7mJk0ZE_CFM
https://youtu.be/SubUt_cXPzk
Inmiddels heb ik ook een 2e review geschreven. Benieuwd? Lees hier verder
Leuk dat je er een hebt, ben benieuwt naar meer reviews, ben enorm in twijfel om er eentje te kopen. Er zouden namelijk veel problemen mee geweest zijn in Amerika, hopelijk is de productie van hier beter 🙂 en hebben we die problemen niet of ze zijn intussen opgelost.
Leuk dat je interesse hebt in een SmokeFire!
Inmiddels heb ik nog de nodige barbecuesessies op mijn SmokeFire gehad en daar waren (helaas) meermaals problemen met de temperatuur. Op de achtergrond ben ik bezig met een deel 3 van de review waar ik dieper op deze problemen inga. Ik probeer de review dit weekend online te zetten.
Wat ik je in ieder geval al wel kan vertellen:
1) Diagnose vanuit Weber op mijn problemen is het zogenaamde “E3” probleem.
2) Ik heb mijn SmokeFire direct bij de Weber Original Store gekocht. Die hebben vanaf het begin mijn problemen/feedback serieus genomen.
3) Er zijn een aantal vervangende onderdelen onderweg die het probleem moeten verhelpen.
4) Er zijn “slechts” 3 SmokeFire’s in Nederland met problemen. Dit valt gelukkig erg mee (en ja, er zijn meer dan 3 verkocht 🙂 )
Mocht je op korte termijn al willen overgaan tot de aanschaf van een EX4 of EX6, dan zul je er oprecht erg blij van worden. Los van de temperatuur problematiek is het oprecht een fantastisch apparaat met enorm veel ruimte. En je krijgt er een hoop gemak voor terug. Ik heb geen last gehad van grease fires o.i.d. En voor een paar tientjes heb ik er een aszuiger bij gekocht waarmee het schoonmaken ook erg makkelijk is.
Daarnaast zou ik je wel willen adviseren om direct bij de Weber Original Store de SmokeFire te bestellen. Mocht jouw versie dan onverhoopt toch ook problemen hebben, dan wordt je in ieder geval goed/serieus geholpen.
Ik hoop dit weekend deel 3 van de review online te zetten. Mocht je deel 2 nog niet gelezen hebben, is dat een leuke voor vandaag :-). Mocht je vragen hebben, laat het gerust weten!
Hoi Martijn,
Ik heb inmiddels alle 4 de reviews gelezen. Zeer compleet en duidelijk geschreven. Complimenten. Mede op basis van jouw review heb ik ook een EX6 gekocht. Prachtig apparaat.
Een vraagje. Bij mij lijk alleen de rechterhelft warm te worden. Herken jij dat?
Hoi Jerry,
Wat leuk om te lezen dat ik een bijdrage heb mogen leveren bij de aanschaf van jouw EX6!
Bij mijn EX6 is het wel zo dat de rechterkant warmer wordt. Dit is met name, vanaf het midden gezien, de 1e en 2e flavorizer bars. Nog iets verder naar rechts en daar lijk ik geen hotspot te hebben. Ik heb overigens niet gemeten wat het verschil is tussen links en rechts qua temperatuur, maar bij de bereiding van de gerechten (met name op een wat hogere temperatuur) is het wel zichtbaar.
Wordt de EX6 bij jou links überhaupt niet warm?
Dank voor je snelle reactie. Er is wel warmte aan de linkerkant maar gevoelsmatig de helft als van rechts. Dit is teveel toch?
Hi Jerry,
Had ook al even gereageerd op je e-mail, maar voor de volledigheid & andere lezers hier ook mijn reactie:
Als ik met mijn hand boven het rooster glij, dan merk ik voelbaar een verschil tussen links en rechts. Maar of dat +10 graden of bijv. 30 graden is, durf ik je niet te zeggen. Ik weet o.a. dat gebruikers op Reddit (zie bijv. https://www.reddit.com/r/smokefire/comments/hif67i/left_to_right_temperature_variance/) en dat er op https://www.weberpelletgrills.com/ dit ook hebben gemerkt. Weber zelf (in ieder geval Weber USA) heeft hier een artikel over geschreven: https://consumer-care.weber.com/hc/en-us/articles/360039934492-Why-is-my-flame-blowing-to-one-side-of-the-grill-. Wat ik echter merk is dat, ook met de deksel dicht, er simpelweg een temperatuurverschil aanwezig is.
Wat hier de exacte oorzaak van is, weet ik eerlijk gezegd niet. Voor mij is niet een dusdanig verschil dat mijn gerechten ervan in de soep lopen. Bij High&Fast verplaats ik wel bijv. hamburgers van links naar rechts en andersom. Bij Low&Slow (bijv. pulled pork of spareribs) merk ik eigenlijk geen verschil in bereiding. Als ik tijdens een paar stukken procureur de temperatuur meet, meet ik ook de temperatuur van de barbecue (ik heb zo’n Meater block die ook de omgevingstemperatuur meet) en daar zie ik ook een verschil van +- 15 graden tussen de probers. Ik moet er dan wel bij zeggen dat de ene temperatuurmeter wat rechtop staat in het vlees en de andere weer wat dichter bij het rooster.
Om het e.e.a. wat concreter te maken (ook voor eventuele garantie) zou je 2 of 3 temperatuurprobes op het rooster kunnen leggen (al dan niet met zo’n clipje zodat ze 2 cm boven het rooster zitten) om zo de temperatuur te meten. Een temperatuurverschil van zo’n 10 å 20 graden zou (denk ik) nog wel acceptabel zijn. Of beter gezegd: daar valt mee te werken. Zoals jij het omschrijft, met de rechterkant die echt warm wordt en links minder, lijkt het temperatuur verschil wel groter. Maar meten is weten.
Wat je voor de zekerheid nog kunt (dubbel)checken of je firepot en de “schans” waar de pellets de firepot naar beneden vallen recht staan. Mogelijk dat daar een (kleine) afwijking in zit waardoor de pellets continue rechts in de firepot belanden en daardoor in de firepot ook doorgaans rechts het vuur brand.