Weber SmokeFire review (deel 4): het werkt!
In deel 3 kon je al uitvoerig lezen over de problemen die ik, maar ook diverse andere mensen met een Weber SmokeFire, mogen ervaren (helaas). De vervangende onderdelen, een nieuwe augur en chute, die een kleine maand geleden nog onderweg waren, zijn op 1 mei bij mij binnengekomen. Uiteraard zijn de augur en chute direct vervangen.
Het vervangen
Het vervangen van de augur en chute is simpel gezegd zo’n 10 a 15 schroefjes losdraaien, de pelletbak (hopper) loshalen en dan kun je er bij. Er zaten ook duidelijk instructies bij hoe je de augur en chute moet vervangen. Voorafgaand had ik mijn research al gedaan. Op YouTube zijn diverse filmpjes te vinden waarin men de augur en chute vervangt. Al met al gaat er toch even wat tijd inzitten. Ik ben ongeveer anderhalf uur bezig geweest. Dit had sneller klaar kunnen zijn, ware het niet dat ik bij het monteren van de pelletbak vergeten was om de temperatuursensor ook weer te bevestigen. Daardoor mocht ik de pelletbak nog een keer loshalen, ahum.
Onder andere TrendKill BBQ heeft hier een uitgebreid filmpje over gemaakt:
https://www.youtube.com/watch?v=Qjz0muPDglw
Testen
Nadat de werkzaamheden klaar zijn moet er natuurlijk getest worden. Omdat ik in de dagen na het vervangen nog een aantal low&slow en high&fast gerechten op de planning had staan, heb ik de eerste test vrij kort gehouden:
- Barbecue inschakelen en ingesteld op een temperatuur van 125 graden.
- Nadat de 125 graden behaalt is, 10 minuten laten gaan. Daarna de temperatuur aanpassen naar 315 graden
- Ongeveer 10 minuten op 315 graden laten staan en dan afsluiten
En dat ging verassend goed. Voorheen kon ik vanaf +- 110/125 graden niet een temperatuur van 315 graden behalen. Dit was nu geen enkel probleem. Sterker nog: het duurde slechts 10 minuten en 55 seconden voordat de temperatuur op 315 graden was gekomen en dat is serieus erg snel. Dit is namelijk de perfecte tijd om je gerecht (bijv. ribeye langzaam te garen zodat deze bijna klaar is, je gerecht te laten rusten en na 10 minuten rusten voorzien van prachtige grill marks voorzien door de hoge temperatuur.
Low & slow
Bij low & slow stelde ik de stabiliteit van de SmokeFire echt op de proef. Ik heb inmiddels meerdere low & slow sessies gedaan, met onder andere spareribs en buikspek (bacon). In alle gevallen ging dit zonder problemen! Afhankelijk van de low & slow sessie heb ik temperaturen gebruikt tussen de 105 en 115 graden. De meeste sessies duurde tussen de 4 tot 6 uur. Geen enkele keer heb ik noemenswaardige temperatuur drops gezien. Via verschillende externe temperatuursensoren heb ik dit nauwlettend in de gaten gehouden. De SmokeFire zelf gaf gedurende de hele sessie de juiste temperatuur aan, maar op de externe temperatuursensoren waren kleine afwijkingen van ongeveer 5 a 10 graden zichtbaar. En dat is logisch en volledig te verwachten; er zullen altijd kleine schommelingen zijn en die zijn verwaarloosbaar.
Conclusie
Het vervangen van de augur en chute zijn voor mij de oplossing geweest. De SmokeFire lijkt nu stabiel en te functioneren zoals het vanaf het begin zou moeten. Ik ben wel benieuwd of dit op de langere termijn ook zo blijft, maar dat is iets wat ik simpelweg moet gaan ervaren. Op diverse fora zijn er namelijk ook berichten waarbij het vervangen van de augur en chute niet de oplossing is (geweest). Ik hou dus nog even een slag om de arm.
En nu de SmokeFire stabiel is, is het ook echt een fantastisch apparaat. Het is nu echt een set and forget barbecue en dat is precies de reden waarom ik de SmokeFire heb aangeschaft. En zeker in deze Corona tijd komt dat goed uit: terwijl de SmokeFire aan staat, ben ik gewoon aan het werk, zonder constant op de thermometer te moeten kijken.
Op dit moment kan ik de SmokeFire, EX4 of EX6, dan ook oprecht aanbevelen! Mijn dank gaat uit naar de Weber Original Store, met wie ik de afgelopen weken goed/uitvoerig contact heb gehad over de problemen. Voor de volledigheid: deze review, maar ook de eerdere delen, over de Weber SmokeFire zijn geheel op mijn eigen initiatief en bevindingen geschreven en geenszins door Weber Original Store of Weber Nederland beïnvloedt.