Sous-vide
Wat is het?
Sous-vide heeft een Franse oorsprong en betekent dat je iets vacuümgaart. Het “iets” kan van alles zijn: vlees, vis, groente. Hetgeen dat je wilt bereiden, verpak je vacuüm en leg je dan in het waterbad. Het sous-vide apparaat zorgt er voor dat de temperatuur van het waterbad op de gewenste temperatuur komt én blijft – voor slechts 1 of 72 uur – het maakt niet uit.
Je behaalt hiermee elke keer dezelfde resultaten, gegarandeerd. Altijd de juist kerntemperatuur waardoor je zalm of biefstuk heerlijk mals en sappig is. Een perfecte medium biefstuk? Stel de temperatuur in op 55 graden en het zal niet mislukken. Een mooi zacht gegaarde zalmfilet? Stel de temperatuur in op 50 graden. Of wat denk je van heerlijke malse spareribs waar het bot schoon achterblijft? Een perfect resultaat, elke keer weer.
Bij veel bereidingen is een minimumtijd nodig om je gerecht op de juiste temperatuur te krijgen. Het is vaak geen probleem om langer de tijd te nemen: je gerecht wordt er niet warmer óf gaarder van. Ideaal als je toch een uurtje langer van huis bent dan gepland. Maar let wel: bij sommige producten kan het zijn dat de structuur iets wordt aangetast.
Hoe werkt het?
Sous-vide koken bestaat uit slechts 3 stappen:
- Je gerecht vacuüm verpakken. Voeg eventueel specerijen, olijfolie, etc. toe.
- Het garen van je gerecht
- Afwerken
Afwerken?
Het afwerken is niet per se nodig, omdat je gerecht na stap 2 al gaar is; je kunt zo aan tafel. Het sous-vide koken zorgt echter niet voor een mooie en lekker krokant laagje op vlees of vis. Daardoor ziet het er iets minder smakelijk uit.
Om die reden, het kleurtje en de krokante laag, is het afwerken van je gerecht vaak wel aan te raden. Dit kan simpelweg door een pan op hoog vuur te zetten en het stukje vlees, vis of groente kort aan te bakken. Het is vaak voldoende om beide zijde slechts 20 tot 30 seconden aan te bakken.
Wat heb je nodig om met sous-vide koken te beginnen?
Enthousiast over sous-vide koken? Tof! En het mooiste is dat je slechts 4 producten nodig hebt om mee te beginnen, waarvan je er zeker al één in huis hebt. Lees snel verder wat je nodig hebt om te beginnen met sous-vide koken.