Wat heb je nodig voor sous-vide koken?
Om te beginnen met sous-vide producten heb je aan slechts 4 producten genoeg:
- Vacuümzakken of rollen
- Vacuümmachine
- Grote pan of plastic bak
- Sous-vide apparaat
Je kunt sous-vide koken zo duur maken als je zelf wilt. Mocht je alle vier de producten nog moeten aanschaffen, dan moet je rekening houden met een bedrag van ongeveer € 125,-. Hiermee kun je elk van de benodigde producten aanschaffen.
Vacuümzakken of rollen
De vacuümzak is de zak waarin je je product plaatst. Hoewel het slechts een zak is, is het wel belangrijk dat je een juiste zak kiest: een die voldoet aan de EC 1935-2004 norm. Hiermee ben je er van verzekert dat de plastic zak geen chemicaliën bevat die schadelijk zijn voor je voedsel.
Naast een vacuümzak kun je ook gebruik maken van een vacuümrol. Het voordeel van een rol is dat je deze zelf op maat kan knippen qua lengte. Zo heb je nooit een té grote zak waardoor je geen plastic verspilt.
Een niet al te dure vacuümrol is de Solis rol van 6 meter lang en 20 cm breed. Mocht je geen zin hebben om elke keer een zak op de juiste lengte af te snijden, dan kun je ook gebruik maken van vacuümzakken, bijvoorbeeld deze vacuumzakken 20×30 cm 100 stuks.
Vacuümmachine
Een vacuümmachine heb je nodig om de zuurstof uit de vacuümzak te onttrekken. Een vacuümmachine heb je in verschillende vormen en maten. In de horeca worden vaak grotere en duurdere apparaten gebruikt. Deze kunnen in kortere tijd veel zakken vacuüm trekken. Voor thuisgebruik is een goedkoper model vaak al voldoende.
Zelf maak ik gebruik van een goedkoper type vacuümmachine van Amazon. Deze vacuümmachine kan zowel vochtige en droge producten vacuüm trekken of alleen sealen.
Een grote pan of plastic bak
Je hebt natuurlijk ook iets nodig waar het water in zit. Dit kan een hoge pan zijn (bijv. een soeppan) of een plastic bak. Wat je ook gaat gebruiken: het is aan te raden om er een passende deksel bij te gebruiken. Hiermee voorkom je veel temperatuurverlies hebt en het sous-vide apparaat harder en meer moet verwarmen. Kijk wel goed of jouw sous-vide stick ook in de deksel past. Sommige sticks zijn iets groter en passen daardoor niet (goed).
Sous-vide apparaat
Het belangrijkste item van het hele sous-vide koken: het sous-vide apparaat zelf. Er zijn hier 2 keuzes: een sous-vide stick of een sous-vide wateroven. Bij een wateroven heb je geen losse bak en deksel meer nodig, maar deze apparaten zijn vaak (veel) duurder. Voor consumenten zie je dan ook vooral dat de sticks populair zijn.
De sous-vide sticks kun je al voor een paar tientjes kopen, maar een goede en betrouwbare stick is bijv. deze stick van Anova. Zelf maak ik gebruik van deze sous-vide stick van het Nederlandse Souvy. Je hebt zelfs sous-vide sticks met WiFi, waardoor je op afstand de temperatuur kunt controleren en kunt aanpassen.
Als je een sous-vide stick gaat kopen, let dan op het wattage van de stick en wat de maximumcapaciteit is die de stick ondersteunt. Dit gaat dan om de hoeveelheid water (liters) die de stick kan verwarmen. De Souvy kan tot 15 liter verwarmen, wat ideaal is voor de thuisgebruiker. Meerdere stukken sparerib, biefstuk of andere gerechten zijn hierdoor geen enkel probleem.
Persoonlijk zou ik wel willen aanraden om niet voor het goedkoopste model sous-vide stick te kiezen. Dit heeft te maken met de kwaliteit van de apparaten. Let wel: de goedkopere zijn niet slecht. Ik vind het zelf een fijn gevoel dat ik een sous-vide stick gebruik van goede kwaliteit, omdat de sous-vide stick ook aan staat terwijl ik niet thuis ben. Met een goedkopere stick zal het ongetwijfeld goed gaan; ook die voldoende aan bepaalde eisen.
En dan?
Als je de producten in huis hebt, dan kun je aan slag. Maak een Picanha steak, heerlijk malse spareribs of ga aan de slag met broccoli en zalm