Weber SmokeFire review (deel 2)
Vorige week schreef ik mijn eerste review over de Weber SmokeFire, toen nog geen 24 uur in bezit. Inmiddels is er een week voorbij en diverse barbecuesessies later en met plezier schrijf ik deel 2 van de review.
3 avonden met rib-eye, hamburgers en ook een eerste low & slow sessie met buikspek. Ik heb inmiddels wat sessies achter de rug en daar deel ik graag mijn ervaring over.
Hoge temperatuur
Een van de grote pluspunten van deze pellet barbecue ten opzichte van concurrenten, zoals Traeger of Green Mountain Grill, is de hoge temperatuur van 315 graden. Ideaal om eerst op relatief lage temperaturen je rib-eye bijna klaar te garen en vervolgens lekker afgrillen op een hoge temperatuur. Zo ook mijn eerste 2 rib-eye-sessie’s. Met een temperatuur van ongeveer 95 graden heb ik de rib-eye in ongeveer 35 minuten op temperatuur gebracht, tot net onder de gewenste kerntemperatuur. Rib-eye’s vervolgen van de barbecue gehaald en de Weber SmokeFire ingesteld op een temperatuur van 315 graden. Je hoort de SmokeFire direct “brullen” met vuur, heerlijk geluid!
Na ongeveer 15 minuten was de temperatuur geklommen van 95 graden tot 270 graden. En daar bleef het helaas bij. De temperatuur klom nog een paar graden, maar hoger dan 275 graden is de temperatuur helaas niet gekomen. Dat was een kleine teleurstelling, maar met een temperatuur van 275 graden is ook prima een rib-eye te grillen. Al ben ik nog wel erg benieuwd naar de 315 graden.
De 2e sessie met rib-eye’s verliep nagenoeg hetzelfde met 1 groot verschil: toen de temperatuur van 270 graden gehaald werd, viel de temperatuur plots terug naar +- 175 graden in slechts een paar minuten. Nadat ik de temperatuur opnieuw op 315 graden heb ingesteld, was de barbecue wel binnen no-time weer terug op hoge temperatuur. Helaas ook toen geen 315 graden gehaald.
Ik heb hier over contact gezocht met Weber Nederland. Zij gaven aan dat het behalen van een temperatuur van 315 graden mogelijk is onder ‘perfecte’ omstandigheden. Enerzijds een teleurstelling, maar tegelijkertijd is het ook erg logisch. Op mijn vorige Weber was een koude buitenomgeving van enorme invloed op de temperatuur, hoog óf laag. Een temperatuur van +- 270 graden, bij een buitentemperatuur van 5 graden, is al een prestatie op zich! Weber Nederland heeft mijn ‘minpunt’ m.b.t. het instellen van de temperatuur van de app doorgespeeld naar hun ontwikkelafdeling. Ik ga er vanuit dat hier binnenkort een update voor komt.
Lage temperatuur
Low & slow doe ik graag én vaak. Heerlijke spareribs, buikspek of bijv. pulled pork. Afgelopen weekend heb ik buikspek op een lage temperatuur gegaard met als resultaat een heerlijk Zeeuws spek. En dit ging op de Weber SmokeFire fantastisch! In ongeveer 10 minuten was de temperatuur van 95 graden bereikt. Gedurende 5 en een half uur is de temperatuur ook nagenoeg constant geweest. Fantastisch!
Conclusie, tot zover
Nog steeds ben ik erg tevreden en onder de indruk van de Weber SmokeFire. Enerzijds de bouwkwaliteit, de manier waarop de Weber gebouwd is maar vooral het grote oppervlak en de uiteenlopende temperaturen (95 tot 315 graden). Een kleine teleurstellen bij het niet halen van díe hoge temperatuur, maar dat is iets wat ik kan begrijpen. Uiteindelijk heb ik de SmokeFire aangeschaft juist voor zijn lage temperatuur en de mogelijkheid om die temperatuur zonder omkijken te blijven behouden. En dat is iets wat de SmokeFire juist goed doet!
Deel 3 van de review staat inmiddels ook online.