-->
0 1
Zeeuws Spek / bacon / ontbijtspek

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

1 Buikspek
Nitrietzout https://www.vanbeekumspecerijen.nl/tracking/tradetracker/redirect/?tt=29737_12_322602_&r=%2Fzeeuws-spek-melange.html
Suiker https://www.vanbeekumspecerijen.nl/tracking/tradetracker/redirect/?tt=29737_12_322602_&r=%2Fzeeuws-spek-melange.html
70 gram Zeeuws spek melange
Apparatuur
Barbecue
Kernthermometer

Zeeuws Spek / bacon / ontbijtspek

Heerlijk zelfgemaakt Zeeuws spek / ontbijtspek

  • 4 uur 30 min
  • Gemiddeld

Ingrediënten

  • Apparatuur

Instructies

Deel

Bacon, of lekker dik ontbijtspek, ik hou er van! En het blijkt niet eens zo heel erg moeilijk zelf te maken. Er zit wel wat voorbereiding in en heel veel wachttijd. Je hebt alleen maar een barbecue nodig, nitrietzout en een mooi stuk buikspek van de slager.

Pekelen

Door het pekelen van buikspek haal je de natuurlijk smaak meer omhoog. Daarnaast zorgt het ervoor dat het vlees wat malser wordt én houdt het de rode kleur vast. Het pekelen neemt wel even wat tijd in beslag: een week. Een stuk vlees een week in de koelkast leggen is natuurlijk wachten op problemen en voor je het weet loopt je vlees de koelkast uit. Om te voorkomen dat er organisme gaan groeien, bijv. botulisme, gebruiken we nitrietzout. Aan het zout voegen we suiker toe om te voorkomen dat het een té zoute hap gaat worden. En een mooi moment om alvast wat van de Zeeuws spek kruidenmelange toe te voegen zodat dit lekker in het vlees kan trekken.

Op het forum bbqgenootschap.nl staan verschillen artikelen over het gebruik van nitrietzout en hoeveel je precies moet toevoegen. Samenvattend kun je deze formule gebruiken.

Hoeveelheid nitrietzout is het gewicht van het buikspek (getrimd) x 0,025. Voor 1 KG buikspek heb je dus 25 gram nitrietzout nodig.

Hoeveelheid suiker is het gewicht van het buikspek (getrimd) x 0,015. Voor 1 KG buikspek heb je dus 15 gram nitrietzout nodig.

Handig voor in de keuken.

Stappen

1
Klaar

Voorbereiden voor het pekelen

Trim de buikspek en verwijder de losse stukjes. Dep de buikspek droog. Weeg het nitrietzout en suiker af met de bovenstaande formule. Meng dit samen met 35 gram Zeeuws spek melange tot 1 mengsel. Wrijf de buikspek in met het zout-suiker-kruiden mengsel en verpak de buikspek in een ziplock of vacuüm. Leg 1 week in de koelast maar draai de buikspek elke dag even om.

2
Klaar
1 week

Pekelen - duurt lang

Vergeet niet om dagelijks de buikspek even om te draaien. Verder nog even geduld :-)

3
Klaar

Dag van te voren

Haal een dag van te voren de buikspek uit de koelkast. Spoel deze af en dep weer droog en bestrooi met de overige hoeveelheid (35 gram) Zeeuws spek melange. Verpak met vershoudfolie en leg weer in de koelkast.

4
Klaar

Tijd voor de barbecue

Bereidt de barbecue voor, voor een indirecte barbecuesessie met een temperatuur van ongeveer 100 graden. Zet een lekbak met heet water onder het rooster. Als de barbecue op temperatuur is, leg je het buikspek op de barbecue (boven de lekbak). Gebruik een kernthermometer en stop deze in het dikste stuk van het buikspek.

5
Klaar
4 uur

Wachten..

Ik heb nu een aantal keer buikspek gemaakt op deze manier. Gemiddeld genomen duurt het ongeveer 4 uur voordat de buikspek op een kerntemperatuur van 70 graden is gekomen. Gebruik altijd je kernthermometer om te bepalen of je buikspek klaar is en niet de tijd.

6
Klaar

Haal het buikspek van de barbecue en laat deze afkoelen. Als deze redelijk is afgekoeld, leg je de buikspek in de koelkast en laat minimaal 1, liefst 2 uur, koelen voordat je hem gaat aansnijden. Het snijden gaat namelijk wat makkelijker als het vlees koud is. Maar je kunt natuurlijk altijd een klein stukje afsnijden om even te proeven ;-)

Martijn

Koken, bakken en lekker eten is mij met de paplepel ingegoten. Gebalanceerd eten, soms gezond en soms ongezond, is iets waar ik vrolijk van word.

vorig
Pisang Goreng – gebakken banaan
volgende
Heerlijke Boston cream donuts
vorig
Pisang Goreng – gebakken banaan
volgende
Heerlijke Boston cream donuts

Laat een reactie achter