-->
0 0
Smashburgers

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Pas hoeveelheid aan
1 Vers bolletje een zacht bolletje of bijv. kaiserbroodje
150 gr Gehakt gebruik géén mager gehakt. Half-om-half of rund.
0.5 Ui
flinke snuf Peper & zout
Cheddar kaas
Toppings
1 plak Vleestomaat
Sla
4 plakjes Komkommer
De saus
2 eetlepels Mayonaise
1 Augurk
1 theelepel Sriracha

Smashburgers

Een knapperige, gekarameliseerde en sappige hamburger

  • 18 min
  • Aantal 1
  • Makkelijk

Ingrediënten

  • Toppings

  • De saus

Instructies

Deel

Heb jij al eens de sensationele smashburger geprobeerd? Zo niet, dan mis je iets groots! Stel je een hamburger voor met de meest perfecte textuur die je je maar kunt indenken – sappig en mals van binnen, maar met een knapperige, bijna gekarameliseerde buitenkant. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt? Dat is de magie van de smashburger.

Het verhaal van de smashburger begint in de jaren ’30 en ’40, toen fastfood in de VS in opkomst was. De truc was om het gehakt direct op de hete bakplaat te ‘smashen’ of pletten. Zo krijg je die heerlijke krokante buitenkant, terwijl het vlees van binnen sappig blijft. En de smashburger is ook nog eens in een par minuten klaar. Slim toch?

De smashburger is niet alleen een genot voor je smaakpapillen, maar het is ook super eenvoudig om thuis te maken. Geen fancy keukengerei nodig, alleen een goede spatel en een hete bakplaat. Makkelijker kan het niet, toch? Het is bijna alsof de smashburger bewijst dat de beste dingen in het leven simpel zijn.

Dit recept bevat een aantal toppings, maar het is helemaal prima om die gewoon weg te laten of te vervangen door wat jij lekker vind! Dat is het mooi aan een broodje hamburger – je kunt eindeloos variëren met toppings.

 

Stappen

1
Klaar

Voorbereiding

Verwarm de barbecue naar een goede 200 graden. Hoe heter je bakplaat, hoe beter.

2
Klaar

Voorbereiding

Snij een mooie plak van de vleestomaat & de komkommer in plakjes. Zorg dat de sla is gesneden.

3
Klaar

Maak de saus

Doe de mayonaise in een kom, samen met de sriracha. Snij de augurk in kleine plekjes en roer goed door. Proef de saus. Iets te pittig? Voeg dan iets meer mayonaise toe. Mag het wat meer pit hebben, dan wat meer sriracha.

4
Klaar

Halveer de ui en snij in de lengte in dunne reepjes - zo dun als mogelijk. Gebruik eventueel een mandoline.

5
Klaar

Maak van het gehakt balletjes van +- 70 gram. Dit hoeft niet zo stevig als bijv. een gehaktbal.

6
Klaar

Zet alles klaar: zorg dat je de spatel/smasher, de kaas, peper & zout bij de barbecue hebt staan.

7
Klaar

Rooster de broodjes

8
Klaar

Leg de bal gehakt op de grillplaat en leg hier gelijk een handje uien op. Smash de burger nu helemaal plat. Bestrooi met peper en zout. Wacht ongeveer 1 tot 1,5 minuut. De hamburger is klaar om te draaien wanneer deze aan de bovenkant vochtig lijkt te worden. Leg gelijk de kaas op de burger en bak nog +- 1 minuut.

9
Klaar

Smeer de saus op het broodje - op het onderste én bovenste gedeelte. Vervolgens de sla, tomaat en komkommer. Of eerst tomaat en komkommer, dan de burger en dan de sla. Uiteindelijk maakt dit niet zoveel uit.

Eet smakelijk!

Martijn

Koken, bakken en lekker eten is mij met de paplepel ingegoten. Gebalanceerd eten, soms gezond en soms ongezond, is iets waar ik vrolijk van word.

vorig
Geroosterde ananas met zoetzure krokante kip
vorig
Geroosterde ananas met zoetzure krokante kip

Laat een reactie achter