-->
0 0
Iberico spareribs uit de oven

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Pas hoeveelheid aan
3 slabs Iberico spareribs
+- 60 gram Sparerib dry rub

Iberico spareribs uit de oven

Ovenheerlijke Iberico spareribs. Mals, zacht en tikje nootachtig door het Iberico varken

  • 3 uur 35 minuten
  • Aantal 3
  • Gemiddeld

Ingrediënten

Instructies

Deel

Het Iberico varken is een prachtig varken afkomstig uit het zuid-westen Spanje. De varkens lopen vrij rond op de grote stukken grond. Ze leven buiten en eten daar o.a. grassen, kruiden en wortels. In een (erg) droge zomer worden de varkens bijgevoerd met graan.

Het vlees van dit varken is herkenbaar aan de donkere kleur en de kruidige, nootachtige smaak. Deze kleur, en smaak, komen omdat de varkens in de herfstperiode veel eikels eten. Naast de heerlijke smaak, zorgt het de constante opname van de koolhydraten ook voor een hele mooie marmering.

Door de manier waarop dit varken leeft, bevat het Ibericovlees een hoog percentage enkelvoudig én meervoudig , onverzadigde vetzuren. Hiermee draagt het eten van Ibericovlees bij aan het verlagen van het cholesterolgehalte. Dat is toch een leuke bijkomstigheid ;-).

Het vlees afkomstig van het Iberico varken is vaak wat duurder dan het vlees van bijvoorbeeld Nederlandse varkens. Maar, geloof mij, het is het waard!

De Iberico spareribs kun je, net als elk andere sparerib, bereiden op de barbecue, sous-vide of in de oven. Vandaag Iberico spareribs uit de oven, met de heerlijke sparerib kruidenmix van Van Beekum Specerijen en optioneel een barbecuesaus om de spareribs af te lakken. Gebruik hiervoor je favoriete barbecuesaus.

Handig voor in de keuken.

Stappen

1
Klaar

Ontvlies de spareribs. Mochten ze uit de vriezer komen, dan kun je het beste ontvliezen als ze helemaal ontdooit zijn; anders wordt het een gepriegel. Ontvliezen gaat het makkelijkste met een lepel en een stukje keukenpapier. Met de lepel wip je aan de zijkant een stukje vlies los en daarna trek je deze langzaam en voorzichtig met het stukje keukenpapier helemaal los. Als je de snel trekt, dan heb je kans dat het vlies breekt.

2
Klaar

Leg de spareribs op een stuk aluminiumfolie en strooi de dry rub er overheen. Wrijf dit goed in en laat de overtollige rub er af vallen. Pak ze hierna in met aluminiumfolie en leg ze minimaal 45 minuten in de koelkast; langer mag ook.

3
Klaar

Verwarm de oven voor op 125 graden.

4
Klaar
3 uur

Leg de spareribs op een bakplaat/rooster en schuif ze in de oven. Over ongeveer 3 uur zijn de spareribs (bijna) klaar. Het is niet nodig om ze in te pakken in folie en dan nog even terug te leggen. Doordat de spareribs iets vetter zijn dan normale spareribs, zijn ze straks al hartstikke mals en boterzacht. Over 3 uur kun je, optioneel, de spareribs aflakken.

5
Klaar
20 min

Verhoog de temperatuur van de oven naar 150 graden. Optioneel: haal de bakplaat uit de oven en smeer de bovenkant van de spareribs in met een lekkere (BBQ-)saus. Ik heb dit keer 1 sparerib ingesmeerd met pittige barbecuesaus en de andere 2 niet. Met de rub, en deze spareribs van zichzelf, zijn al lekker van smaak. Bak de spareribs nog +- 20 minuten in de oven op 150 graden.

6
Klaar

Haal de spareribs uit de oven en tast toe!

Martijn

Koken, bakken en lekker eten is mij met de paplepel ingegoten. Gebalanceerd eten, soms gezond en soms ongezond, is iets waar ik vrolijk van word.

vorig
Stoofpot kipdijfilet en bruin bier
volgende
Gevulde maminha met broccoli en roomsaus
vorig
Stoofpot kipdijfilet en bruin bier
volgende
Gevulde maminha met broccoli en roomsaus

Laat een reactie achter