Ingrediënten
-
1 Buikspek
-
Nitrietzouthttps://www.vanbeekumspecerijen.nl/tracking/tradetracker/redirect/?tt=29737_12_322602_&r=%2Fzeeuws-spek-melange.html
-
Suikerhttps://www.vanbeekumspecerijen.nl/tracking/tradetracker/redirect/?tt=29737_12_322602_&r=%2Fzeeuws-spek-melange.html
-
70 gram Zeeuws spek melange
-
Apparatuur
-
Barbecue
-
Kernthermometer
Instructies
Bacon, of lekker dik ontbijtspek, ik hou er van! En het blijkt niet eens zo heel erg moeilijk zelf te maken. Er zit wel wat voorbereiding in en heel veel wachttijd. Je hebt alleen maar een barbecue nodig, nitrietzout en een mooi stuk buikspek van de slager.
Pekelen
Door het pekelen van buikspek haal je de natuurlijk smaak meer omhoog. Daarnaast zorgt het ervoor dat het vlees wat malser wordt én houdt het de rode kleur vast. Het pekelen neemt wel even wat tijd in beslag: een week. Een stuk vlees een week in de koelkast leggen is natuurlijk wachten op problemen en voor je het weet loopt je vlees de koelkast uit. Om te voorkomen dat er organisme gaan groeien, bijv. botulisme, gebruiken we nitrietzout. Aan het zout voegen we suiker toe om te voorkomen dat het een té zoute hap gaat worden. En een mooi moment om alvast wat van de Zeeuws spek kruidenmelange toe te voegen zodat dit lekker in het vlees kan trekken.
Op het forum bbqgenootschap.nl staan verschillen artikelen over het gebruik van nitrietzout en hoeveel je precies moet toevoegen. Samenvattend kun je deze formule gebruiken.
Hoeveelheid nitrietzout is het gewicht van het buikspek (getrimd) x 0,025. Voor 1 KG buikspek heb je dus 25 gram nitrietzout nodig.
Hoeveelheid suiker is het gewicht van het buikspek (getrimd) x 0,015. Voor 1 KG buikspek heb je dus 15 gram nitrietzout nodig.
Handig voor in de keuken.
Stappen
1
Klaar
|
Voorbereiden voor het pekelenTrim de buikspek en verwijder de losse stukjes. Dep de buikspek droog. Weeg het nitrietzout en suiker af met de bovenstaande formule. Meng dit samen met 35 gram Zeeuws spek melange tot 1 mengsel. Wrijf de buikspek in met het zout-suiker-kruiden mengsel en verpak de buikspek in een ziplock of vacuüm. Leg 1 week in de koelast maar draai de buikspek elke dag even om. |
2
Klaar
1 week
|
Pekelen - duurt langVergeet niet om dagelijks de buikspek even om te draaien. Verder nog even geduld :-) |
3
Klaar
|
Dag van te voren |
4
Klaar
|
Tijd voor de barbecueBereidt de barbecue voor, voor een indirecte barbecuesessie met een temperatuur van ongeveer 100 graden. Zet een lekbak met heet water onder het rooster. Als de barbecue op temperatuur is, leg je het buikspek op de barbecue (boven de lekbak). Gebruik een kernthermometer en stop deze in het dikste stuk van het buikspek. |
5
Klaar
4 uur
|
Wachten.. |
6
Klaar
|
Haal het buikspek van de barbecue en laat deze afkoelen. Als deze redelijk is afgekoeld, leg je de buikspek in de koelkast en laat minimaal 1, liefst 2 uur, koelen voordat je hem gaat aansnijden. Het snijden gaat namelijk wat makkelijker als het vlees koud is. Maar je kunt natuurlijk altijd een klein stukje afsnijden om even te proeven ;-) |