Ingrediënten
-
1 Vers bolletjeeen zacht bolletje of bijv. kaiserbroodje
-
150 gr Gehaktgebruik géén mager gehakt. Half-om-half of rund.
-
0.5 Ui
-
flinke snuf Peper & zout
-
Cheddar kaas
-
Toppings
-
1 plak Vleestomaat
-
Sla
-
4 plakjes Komkommer
-
De saus
-
2 eetlepels Mayonaise
-
1 Augurk
-
1 theelepel Sriracha
Instructies
Heb jij al eens de sensationele smashburger geprobeerd? Zo niet, dan mis je iets groots! Stel je een hamburger voor met de meest perfecte textuur die je je maar kunt indenken – sappig en mals van binnen, maar met een knapperige, bijna gekarameliseerde buitenkant. Klinkt dat niet als een droom die uitkomt? Dat is de magie van de smashburger.
Het verhaal van de smashburger begint in de jaren ’30 en ’40, toen fastfood in de VS in opkomst was. De truc was om het gehakt direct op de hete bakplaat te ‘smashen’ of pletten. Zo krijg je die heerlijke krokante buitenkant, terwijl het vlees van binnen sappig blijft. En de smashburger is ook nog eens in een par minuten klaar. Slim toch?
De smashburger is niet alleen een genot voor je smaakpapillen, maar het is ook super eenvoudig om thuis te maken. Geen fancy keukengerei nodig, alleen een goede spatel en een hete bakplaat. Makkelijker kan het niet, toch? Het is bijna alsof de smashburger bewijst dat de beste dingen in het leven simpel zijn.
Dit recept bevat een aantal toppings, maar het is helemaal prima om die gewoon weg te laten of te vervangen door wat jij lekker vind! Dat is het mooi aan een broodje hamburger – je kunt eindeloos variëren met toppings.
Stappen
1
Klaar
|
VoorbereidingVerwarm de barbecue naar een goede 200 graden. Hoe heter je bakplaat, hoe beter. |
2
Klaar
|
VoorbereidingSnij een mooie plak van de vleestomaat & de komkommer in plakjes. Zorg dat de sla is gesneden. |
3
Klaar
|
Maak de sausDoe de mayonaise in een kom, samen met de sriracha. Snij de augurk in kleine plekjes en roer goed door. Proef de saus. Iets te pittig? Voeg dan iets meer mayonaise toe. Mag het wat meer pit hebben, dan wat meer sriracha. |
4
Klaar
|
Halveer de ui en snij in de lengte in dunne reepjes - zo dun als mogelijk. Gebruik eventueel een mandoline. |
5
Klaar
|
Maak van het gehakt balletjes van +- 70 gram. Dit hoeft niet zo stevig als bijv. een gehaktbal. |
6
Klaar
|
Zet alles klaar: zorg dat je de spatel/smasher, de kaas, peper & zout bij de barbecue hebt staan. |
7
Klaar
|
|
8
Klaar
|
Leg de bal gehakt op de grillplaat en leg hier gelijk een handje uien op. Smash de burger nu helemaal plat. Bestrooi met peper en zout. Wacht ongeveer 1 tot 1,5 minuut. De hamburger is klaar om te draaien wanneer deze aan de bovenkant vochtig lijkt te worden. Leg gelijk de kaas op de burger en bak nog +- 1 minuut. |
9
Klaar
|