-->
1 0
Sous-vide bavette

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingrediënten

Pas hoeveelheid aan
350 tot 400 gram Bavette
Peper
Zout
Olijfolie
4 teentjes Knoflook
100 gram Roomboter
Apparatuur
Sous-vide apparatuur
Vacuümmachine

Sous-vide bavette

Keuken:

    Een heerlijke malse bavette. Alleen een beetje peper en zout, 2 uurtjes sous-vide en kort aanbakken in de pan.

    • 130 min
    • Aantal 2
    • Gemiddeld

    Ingrediënten

    • Apparatuur

    Instructies

    Deel

    Bavette is afkomstig van de koe en wordt steeds populairder. Het is een erg lekker stuk(je) vlees en daarnaast ook goed betaalbaar. In de supermarkt kun je dit vlees soms ook al terugvinden, maar natuurlijk kan je slager hier ook in voorzien. Afhankelijk aan wie je het vraagt, wordt het ook wel een vanglap, flank steak of vinkelap genoemd. Bavette zit aan de onderkant van het rund, tussen de bil en de borst in. In dit gedeelte zitten spieren die veel bewegen, waardoor de bavette valt in de categorie “werkvlees”. Bavette heeft doorgaans een grove, lange draad heeft. Met de juiste bereiding is dit een heerlijk mals stukje vlees, dat je ook nog op verschillende manieren kunt bereiden:

    • op de BBQ
    • op de grill of in een grillpan
    • in de oven
    • sous-vide

    In dit recept gaan we ongeveer 350 gram bavette middels sous-vide garen en dan kort aanbakken. De bavette wordt geserveerd met geroerbakte spinazie, die op deze pagina niet wordt gemaakt. De roerbakspinazie is namelijk niks anders dan een uitje fijn snijden, kort bakken in een pan en een paar handen spinazie toevoegen. Als het bijna klaar is, een klein klontje boter toevoegen en klaar!

    De bavette is uit zichzelf al een lekker stuk vlees, zeker met een beetje peper en zout. Zelf vind ik het ook lekker om bavette zo nu en dan te kruiden. Uit de verschillende kruiden en mixes die ik tot nu toe heb geprobeerd, is dit toch wel mijn top 3:

    1. Cajun kruidenmix, een lekkere combinatie van o.a. het pittige cayennepeper en het zachte paprikapoeder
    2. Mediterraanse rub, voor de smaak van de mediterraanse keuken
    3. Lemonpepper, een ietwat pittige maar frisse kruidenmelange. In de mix vind je lekkere stukjes gedroogde citroenschil.

    Temperatuur

    Voor een smakelijk stukje bavette kun je de sous-vide waterbak het beste instellen op een temperatuur van 54 graden. Je bavette is dan mooi medium-rare. Voor medium gebruik je een temperatuur van 60 graden en 65 graden voor well-done

    Hoe eet jij het liefste de bavette?

    Handig voor in de keuken.

     

    Stappen

    1
    Klaar

    Vul je sous-vide bak met water en stel de sous-vide stick in op de gewenste temperatuur. De timer van de sous-vide stick moet zo ingesteld zijn, dat deze 2 uur lang op temperatuur blijft.

    2
    Klaar

    Dep de bavette droog en bestrooi beide zijde met een royale hoeveelheid peper en zout.

    3
    Klaar

    Neem een vacuümzak en plaats de bavette hierin. Voeg een klein scheutje olijfolie aan beide zijde van de bavette toe, zodat de bavette straks niet plakt in de zak. Vacuümeer de zak. Als je waterbak op temperatuur is, leg je hierin de bavette.

    4
    Klaar
    2 uur

    Wachten

    Even geduld a.u.b. Over 2 uur kun je verder :-)

    5
    Klaar

    Haal de bavette uit de vacuümzak en dep opnieuw droog. Verhit een grillpan of koekenpan op hoog vuur en voeg een flinke scheut olijfolie toe. Plet ondertussen de knoflook. Als de pan goed heet is, leg je de bavette hierin. Bak een zijde in ongeveer 30 tot 60 seconden bruin. Draai de bavette om en voeg de roomboter en knoflook toe. Bast, met de gesmolten roomboter, de bavette. Na ongeveer 60 tot 90 seconden mag de bavette uit de pan.

    6
    Klaar

    Doordat de bavette sous-vide is gegaard, hoef je het vlees niet te laten rusten en kun je direct aanvallen. Voor het beste resultaat snij je de bavette in dunne stukjes, tegendraads. Snij je tegendraads, dan zul je wat meer moeten kauwen. Eet smakelijk!

    Martijn

    Koken, bakken en lekker eten is mij met de paplepel ingegoten. Gebalanceerd eten, soms gezond en soms ongezond, is iets waar ik vrolijk van word.

    vorig
    Havermout cupcakes met appel en rozijnen
    volgende
    Sous-vide pulled chicken
    vorig
    Havermout cupcakes met appel en rozijnen
    volgende
    Sous-vide pulled chicken

    5 reacties Hide Comments

    Hallo Martijn,

    Ik begin net te experimenteren met sous-vide koken en heb een bavette liggen, dus kwam ik je recept tegen. Mijn vraag is, de temperatuur van 64 graden, klopt dat? Bavette op de BBQ doe ik altijd tot zo’n 54 graden.

    Leuke site heb je verder, zal er zeker nog eens terug komen, de sous-vide pulled chicken lijkt me ook wel het proberen waard.

    Hoi Michiel,

    Leuk dat je begonnen bent met sous-vide koken!

    Ik heb de bavette inderdaad op 64 graden klaargemaakt, maar een temperatuur van 54 is ook erg lekker. Als je de bavette nog in een pan kort gaat aanbakken, dan zou je zelfs de temperatuur op 52 graden kunnen instellen. Bij het aanbakken van de bavette kan je bavette nog 2 graden opwarmen.

    Ik ben benieuwd hoe het je gesmaakt heeft!

    Martijn

    Peter,

    Hoe lang je de bavette sous-vide zou moeten garen is enigszins afhankelijk van de dikte. Op internet zijn diverse tabellen te vinden waarin je kunt zien hoe lang een steak, bavette, etc. minimaal sous-vide moet garen op basis van het dikste stuk. Zelf gebruik ik vaak de tabellen op deze pagina. Hopelijk heb je hier wat aan & geniet van je bavette!

    Laat een reactie achter