Ingrediënten
-
1 Spareribper persoon
-
Dry-rub
-
Barbecuesaus
-
200 ml Appelsap
Instructies
Stappen
1
Klaar
|
Het recept vereist de nodige doorlooptijd. Houdt rekening met een half uur voorbereidingen en een dag later 6 uur barbecuen. Op deze manier kan de dry-rub mooi intrekken. Het is ook geen probleem om één of twee uur van te voren de dry-rub aan te brengen. Zorg dat een dag van te voren, voordat de barbecue aan gaat, de spareribs goed ontdooid zijn. Ik ga er vanuit dat je beschikt over een kerntemperatuurmeter. |
2
Klaar
|
|
3
Klaar
|
|
4
Klaar
|
Zet de barbecue aan. Het doel is een temperatuur van ongeveer 110 graden celsius. Hiervoor kun je de snake methode gebruiken, waarbij je een lange slang van briketten maakt (2 stuks breed, 2 hoog). Met een brikettenstarter steek je 6 tot 10 briketten aan. |
5
Klaar
|
Als de briketten in de brikettenstarter goed warm zijn, leg je deze briketten aan het begin van de snake. Laat de barbecue even op temperatuur komen. |
6
Klaar
|
Leg de spareribs op de barbecue, maar niet boven de kolen. Breng een temperatuurprobe aan in een van de spareribs (dikste gedeelte van het vlees, ongeveer in het midden). Mocht je een tweede temperatuurprobe hebben, dan kun je deze tussen de spareribs leggen. Sluit nu de deksel en wacht... lang. Gedurende de komende 3 uur hou je de temperatuur in de gaten; deze moet rond de 110 graden blijven. Een korte uitschieter omhoog of naar beneden is geen probleem. Spareribs zijn doorgaans vergevingsgezind. |
7
Klaar
|
Na 3 uur pak je elke sparerib in, in een (dik) stuk aluminiumfolie. Voordat je het pakketje dichtmaakt, spray je wat appelsap over de sparerib. Dit zorgt er straks voor dat het vlees lekker mals is. De spareribs mogen, ingepakt, nog 2 uur op de barbecue blijven liggen. De temperatuur blijft rond de 110 graden. Check ondertussen even hoe het met je briketten staat en vul ze aan waar nodig. |
8
Klaar
|
2 uur later pak je elke sparerib uit de aluminiumfolie. Pas op, dit is heet en de spareribs kunnen op dit moment al doormidden breken; enige voorzichtigheid is geboden. Smeer nu elke 15 minuten de spareribs in met barbecuesaus. |
9
Klaar
|
|
10
Klaar
|